Vijf redenen waarom de Jonge Schrijversavond een bijzondere avond is

Morgen is een dag waar ik al maanden naar uitkijk. Dan organiseert literaire stichting Nieuwe Letteren de Jonge Schrijversavond. Zes schrijvers, interviews en muziek. De avond is in 2009 opgericht toen er nog weinig podia waren waar jonge schrijvers van zich konden laten horen. Inmiddels zijn er ontzettend veel literaire evenementen die zich op jonge schrijvers richten. Wat maakt de Jonge Schrijversavond dan nog bijzonder? Ik geef je vijf redenen.

1. Groots podium

De Jonge Schrijversavond vindt plaats in één van de mooiste theaters van ons land: de Amsterdamse Stadsschouwburg. In de grote zaal passen zo’n zevenhonderd bezoekers, dus jonge schrijvers zijn verzekerd van een groot podium. De bijzondere locatie heeft aanzien. Het is klein genoeg om intiem aan te voelen, maar groot genoeg om veel literatuurliefhebbers te bereiken en de verkoop van nieuwe boeken een handje te helpen.

2. Geen leeg entertainment

Tijdens de Jonge Schrijversavond zie je zes (soms acht) schrijvers optreden. Ze lezen voor uit eigen werk en worden daarna geïnterviewd door schrijver en presentator Maurice Seleky. Daarna kun je met ze dansen op het Jonge Schrijversbal, handtekeningen verzamelen en een drankje halen aan de bar. Een stukje cultuur en diepgang wordt gecombineerd met een luchtig avondje uit. ‘Het is geen leeg entertainment, maar een avond die je niet snel vergeet,’ aldus schrijver Renee Kelder.

3. Beloften van morgen

Je zou de Jonge Schrijversavond kunnen beschouwen als een gids in het literaire landschap. Elk jaar nodigen ze veelbelovende schrijvers uit die de komende jaren de literatuur versterken met hun mooie verhalen. Na de avond weet je welke schrijvers je moet lezen en in de gaten moet houden. Zo stonden eerder o.a. Daan en Thomas Heerma van Voss, Franca Treur, Joost de Vries, Maartje Wortel en Philip Huff op het podium.

4. Schrijvers zijn bereikbaar

Schrijvers zijn mensen die een paar keer per jaar lezingen geven in bibliotheken en erna snel door de achterdeur verdwijnen. Voordat je een kans krijgt om ze aan te spreken en hen te complimenteren met hun nieuwste boek, zijn ze weg. Bij de Jonge Schrijversavond is dit niet zo. In plaats van het voetstuk waar jonge schrijvers op staan te verhogen, maakt de avond hen bereikbaar. Je kunt ze aanspreken, met ze dansen of een drankje met ze drinken.

5. Hart voor nieuwe literatuur

De Jonge Schrijversavond wordt georganiseerd door stichting Nieuwe Letteren. De stichting zet zich op verschillende manieren in voor nieuwe literatuur. Zo organiseert ze jaarlijks de schrijfwedstrijd Manuscripting en pop-up talkshows op culturele festivals. Ook reikt ze dit jaar voor het eerst de Gouden Schrijfmachine uit, een ereprijs voor iemand die zich ingezet heeft voor literatuur. Hiermee stimuleert ze nieuwe literatuur en helpt ze die verder te ontwikkelen.

Door deze vijf redenen heb ik me anderhalf jaar geleden aangesloten bij de organisatie als webredacteur. Ik geloof echt dat deze organisatie iets bijdraagt en waardevol is voor jonge schrijvers en hun lezers. Morgen is alweer de zesde editie met schrijvers Jamal Ouariachi, Shira Keller, Mano Bouzamour, Renee Kelder, Yuki Kempees en Anne-Marieke Samson.

Kaarten koop je hier.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • ladyNadine

    Als ik volgend jaar in Amsterdam woon, ga ik erheen!

  • Ik ben ooit naar de allereerste editie geweest en dat was echt geweldig, het ene na het andere boek moet op mijn leeslijstje. Wat een talent en wat een feestje!