Vijf tips voor het maken van betere notities

Als je als schrijver notities maakt, stimuleer je je creativiteit en krijg je meer ideeën. Tenminste, als je weet hoe je notities maakt waar je ook echt iets aan hebt als je het weken later terug leest. Eerder beschreef ik mijn manieren om makkelijk te beginnen met het maken van notities, vandaag geef ik vijf tips om betere notities te maken.

1. Vang het idee wanneer je het hebt
Wanneer je voelt dat je een idee krijgt, moet je meteen je notitieboekje pakken om het op te schrijven. ‘Ik onthoud het wel,’ Geloof me, dat doe je niet. Zodra je nog een WhatsApp berichtje stuurt of de laatste tweets bekijkt, is het idee alweer verdwenen.

Probeer het te herkennen wanneer het opkomt, ‘vang‘ het idee en maak er een notitie van. Vraag jezelf af waarom het idee interessant of waardevol is en zet het erbij.

2. Zorg dat je het overal op kunt schrijven
Omdat je je ideeën kwijt bent wanneer je ze niet meteen opschrijft, moet je iets klaar hebben liggen. Een voice recorder in je tas, Evernote op je telefoon of een notitieboekje waarbij de pen aan het lintje zit; prima, zolang je het idee er maar snel en duidelijk mee kan vereeuwigen.

3. Schrijf al je gedachten rond het idee op
Minstens zo belangrijk is dat je het idee zo uitgebreid mogelijk opschrijft. Beschrijf de context waarin je het idee kreeg, waar je het voor gaat gebruiken, wat je uit het raampje van de trein zag toen het in je opkwam; alles wat er ook maar iets mee te maken heeft.

Zo weet je ook maanden later nog precies wat je ermee bedoelde. Als je twee woorden opschrijft herinneren die je op dat moment misschien aan het briljante idee, maar zodra je er later nog eens naar kijkt hebben ze hun betekenis verloren.

GekleurdePennen

4. Gebruik verschillende kleuren pen
Wanneer je een heel notitieboekje vult met blauwe inkt, kan het nogal chaotisch lijken. Gebruik daarom verschillende kleuren pen om bepaalde ideeën te markeren en zo het ene van het andere te onderscheiden.

Als een notitieboekje te onoverzichtelijk wordt, neemt je zin om erin te schrijven af. Het gebruiken van verschillende pennen voorkomt dat.

5. Voeg foto’s en afbeeldingen toe
Het stimuleren van je creativiteit doe je niet alleen door te schrijven, maar ook door dingen voor je te zien. Print daarom die ene tweet die je inspireerde uit of neem een foto van de omgeving waarin je dat ene geweldige idee kreeg.

Stop ze bij het opgeschreven idee in het notitieboekje (of zoals bij Moleskine in de handige vakjes achterin).

Hoe bewaar jij geweldige ideeën?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.