Neemt vloggen de plaats in van bloggen?

‘Jullie moeten iets dichter bij elkaar zitten, anders heb ik je niet op beeld.’ Een studiegenootje zit als een Matthijs van Nieuwkerk aan tafel. Naast haar zit de tafeldame. Een ruimte in de school is omgebouwd tot een echte studio met vier camera’s, gasten en publiek. Op de tafel staan twee glazen water en een schaaltje borrelnootjes. Het is net echt. ‘Zo goed?’ Iemand van de regie kijkt in de camera. ‘Perfect.’ ‘Welkom bij de Jonge Nederlandse Televisie. We hebben drie gasten, waaronder Rosalinde Markus..’

Een week eerder werd ik uitgenodigd om te gast te zijn in de talkshow die we organiseerden voor onze minor. Met alle studenten van de minor maakten we een krant, speelden we voor draaiende camera’s woordvoerders van grote bedrijven en bezochten we de redacties van DWDD en Pauw. Als vervolg daarop maakten we een eigen, zo realistisch mogelijke talkshow. Met een redactie, gasten, woordvoerders, beeldredacteuren en een Matthijs van Nieuwkerk.

Een talkshow voor een doelgroep die dicht bij ons lag: studenten. Ik was te gast om te praten over wat je naast je studie kunt doen, omdat ik webredacteur ben en een blog bijhoud. Op een gegeven moment kwam het gesprek op bloggen. Er werd een kort filmpje van mij gedraaid waarin ik iets over bloggen vertelde. Uiteraard schoof ik ongemakkelijk heen en weer op de barkruk, bij gebrek aan comfortabele stoelen. ‘Vloggen is in opkomst. Denk je dat het bloggen in de toekomst verdwijnt en vloggen ervoor in de plaats komt?’

Ik antwoordde van niet. Zoals de e-reader het boek nooit zal overnemen en er in deze digitale tijd nog steeds mensen zijn die een platenspeler hebben, zo zal ook het bloggen blijven bestaan. We mogen dan visueel ingesteld zijn, beeld wint het niet op alle vlakken. Zo kun je niet over ieder onderwerp makkelijk praten, maar wel schrijven. Ook kost vloggen naar mijn idee meer tijd. Een blog schrijf je misschien in je joggingbroek met ongewassen haren (het kan), maar voor een vlog moet je er netjes uitzien, het licht regelen en rust en ruimte hebben.

Daarnaast denk ik dat er twee typen mensen zijn: mensen die beter schrijven en mensen die het beter doen op camera. Ik voel me bijvoorbeeld nogal ongemakkelijk als ik tegen een camera praat. Dat klinkt dan vaak ook zo, net alsof je een voicemail inspreekt. Misschien is dat een kwestie van wennen. Na een paar vlogs zal dat vast beter gaan. Maar misschien is het ook een kwestie van natuurlijke voorkeur of aanleg. Zoals de één makkelijker voor een camera praat dan de ander, zo zal ook de ene mens zich meer aangetrokken voelen tot video’s dan de andere.

Vloggen neemt dus niet de plaats in van het bloggen. Het is een spookverhaal, net zoals het idee dat Twitter het bloggen zou wegvagen. Een blog is nog steeds een uniek medium. En net zoals met alles, is er voor zowel blogs als vlogs een publiek.

Foto door: Rodrigo Silva

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ik hoop toch niet dat het vloggen het bloggen vervangt, ik lees véél liever stukken tekst dan dat ik filmpjes kijk..

  • Ow, heel wat anders: de Facebook button in je zijbalk werkt niet 😉

 • Vanessa

  Ik kijk nooit vlogs, dus wat mij betreft: keep the blogging alive 🙂

 • Vloggen vind ik helemaal zo tof niet. Ik moet meteen geluid aanzetten en mensen om me heen storen, terwijl ik een blog gewoon lekker kan lezen wanneer ik dat wil!
  Sommige dingen blijven gewoon bestaan op hun eigen manier, zonder suggoraat die het zogezegd beter zou doen. Ik ben trouwens ook echt iemand die de camera haat. Geen video’tjes van mezelf online 😀

 • Audrey

  Ja, eens! Idd ook wat Sylvia zegt: ook qua publiek zit niet iedereen te wachten op meer vlogs. Vlogs kijken duurt ook veel langer, dus doe mij maar hoofdzakelijk blogs…