Voortaan wil ik op zondag bloggen zoals bloggen begon: interessante links delen

Zondag is een rare dag. Het is een dag zonder structuur, een dag die eigenlijk nergens echt bijhoort: het is geen werkdag, maar het voelt ook niet als weekend. Daarvoor kleeft het te veel aan maandag. Daarom slapen we uit, drinken we koffie en lezen we een krantje. We schrijven wat, lezen wat, nemen de tijd om te koken. En je probeert wat minder achter je laptop te zitten.

Daarom wil ik voortaan op zondag geen nieuwe leesstof toevoegen. Geen uitgebreide blog schrijven die de meesten pas maandag onder ogen krijgen of een kortere versie omdat er toch iets online moet staan. Voortaan wil ik op zondag bloggen zoals bloggen ooit begonnen is: linken naar artikelen die ik las en de moeite waard vond.

Soms met thema (denk aan: de beste artikelen die ik las over redigeren of de beste online interviews met schrijvers), soms een verzameling van artikelen die ik die week las en waarvan ik denk dat jij ze ook zou moeten lezen. Linken naar interessant leesvoer dus, waarna je de rest van de week gewoon weer nieuwe blogposts kunt lezen.

Aan ploggen doe ik niet, maar bij deze zondagse blogposts lijkt het me leuk om een persoonlijke foto van de week ervoor te plaatsen. Persoonlijk bloggen zonder echt te ploggen dus.

[heading margin_top=”14″]Deze week las ik..[/heading]

1. Twitter moet en zal anders

Een pleidooi van Karin Ramaker voor een socialer Twitter. Twitter is de afgelopen jaren veranderd, maar Karin heeft ideeën genoeg om het medium weer net zo sociaal te maken als in de begintijden. Een mooi artikel dat je laat nadenken over hoe we Twitter zouden moeten gebruiken en hoe we het ‘samen’-gevoel terug kunnen brengen.

2. Writers block en ghost writers

Een eyeopener: ook bloggers die al jarenlang iedere dag bloggen, weten soms niet hoe het verder moet. Er zijn maar weinig bloggers die anderen zo openlijk een kijkje achter het laptopscherm geven, maar Elja Daae doet het. Het artikel leest als een opluchting: ‘Ah, zie je wel, daar hebben zelfs de beste bloggers weleens last van.’ En toch weet Elja nog steeds dagelijks te boeien met haar inzichten.

3. The intrinsic value of blogging

Volgens mij was het bloggoeroe Ernst-Jan Pfauth die op Twitter dit artikel over de echte waarde van bloggen deelde, maar wie het ook was: bedankt! Als je ooit twijfelt over de waarde die bloggen voor je heeft, bijvoorbeeld omdat je weinig reacties krijgt of slecht gelezen wordt, klik dan dit artikel even aan.

4. Is iedere dag bloggen slecht voor een blog?

Ik durf te beweren dat ik nog nooit zo’n uitgebreid antwoord op een vraag heb gehad. Een tijdje geleden las ik een artikel over waarom je absoluut niet iedere dag moet bloggen. Elja blogt iedere dag en vindt het heerlijk, dus was ik benieuwd naar haar kijk erop. Als antwoord schreef ze een enorm uitgebreide blogpost, geweldig!

Welke boeiende artikelen las jij deze week?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Oew, dat vind ik een heel goed idee! Ben benieuwd de komende zondagen 🙂 Uit dit lijstje vond ik artikel 2 interessant.

  • Linda Rosalinde Markus

   Leuk! Goed om te horen dat je het een goed idee vindt. Het is even wat anders, maar ik ben benieuwd hoe het uitpakt. 🙂

 • karin

  ik lees graag over alles wat met bloggen te maken heeft en stuitte eergisteren op deze blogpost: http://thenextweb.com/entrepreneur/2013/12/19/blogging-new-resume/ verder lees ik nog steeds zo af en toe papieren dingen. het boek De Twitter Story is een aanrader! (geschreven door Nick Bilton.)

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je aanvulling en je boekentip! Ik wil het boek nu absoluut lezen, want je bent al de tweede die het aanraadt. Dat artikel las ik ook, misschien is het iets voor de komende linkjes editie. 😉

 • Waldo Donkers

  Een leuk initiatief, Rosalinde. Ik heb deze week vooral jouw blogs gelezen (stond wat achter en vermits je nu elke dag blogt 🙂 ) en de blogs van Ann De Craemer. Ik vond dit lijstje al heel interressant. Kijk al uit naar het vervolg. Oh ja bijna vergeten: te laat maar toch nog gelukwensen voor je 20ste verjaardag.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt Waldo! Ik kan begrijpen dat het soms niet bij te houden is. 😉 Iedere dag bloggen is dan ook niet zozeer heel fijn voor de lezer (want de kans dat je iets mist is groot), maar wel voor de blogger zelf (je leert er veel van, laat je perfectionisme los).

 • Leuke tips Rosalinda, ik vind het altijd prettig om te lezen want anderen graag lezen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer op het wereldwijde web. En voor een zondag is dit een prima post. Niet te lang, niet te kort en je haalt eruit wat je zelf wilt. Top dus, en bedankt 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je feedback! Het is voor mezelf ook fijn om na te gaan wat ik deze week écht de moeite waard vond en daarom graag wil delen. Anders vergeet je die stukken en zie je inderdaad door de bomen het bos niet meer. Hopelijk vind je die van deze zondag ook interessant!