Als je nu begint met bloggen, heb je over vijf jaar een waardevol archief

Begin december werkte ik mee aan een blogproject. Een moderne docent wilde zijn eerstejaarsstudenten motiveren om te bloggen, dus nam ik er vier video’s over op. In de weken erna ontving ik enthousiaste mails van studenten die na het zien van mijn video’s een blog zijn gestart. Ze stellen vragen, willen feedback. Het is fantastisch om te zien dat ze zo enthousiast zijn over bloggen.

[heading margin_top=”14″]Wat maakt bloggen zo waardevol?[/heading]

De meesten willen vooral feedback. Ze bedanken me voor de video’s en zijn nieuwsgierig naar eventuele tips die ik voor ze heb. Sommigen gaan verder en willen meer over het bloggen weten. De meest gestelde vraag naast ‘Wil je me feedback geven?’ is ‘Wat maakt het bloggen zo bijzonder?’ In mijn eerste video noemde ik vijf redenen om te gaan bloggen. Maar wat is de meest waardevolle?

Ik kwam erachter toen ik naar een programma van Jeroen Pauw keek. Vijf jaar geleden interviewde hij een aantal BN’ers en dit jaar nodigt hij ze uit om daar samen op terug te kijken. In de aflevering die ik keek, was Marco Borsato te gast. Halverwege de uitzending vroeg Pauw hem of hij nog meer in zich had. ‘Wat is er nog meer of groter te bereiken?’ vroeg Borsato. ‘Het geluk zit voor mij niet in meer of groter, het zit vooral in doen wat ik graag doe.’

Dat is precies waar bloggen over gaat. Doen wat je graag doet, daar een podium voor vinden.

In de video noemde ik er vijf, maar er zijn tientallen dingen die bloggen de moeite waard maken. Als je alle redenen in een grabbelton zou stoppen (je weet wel, zo eentje die op rommelmarkten te vinden is) dan zou je die vijf er na één graai uitvissen. En dan blijft er nog genoeg over. De waardevolste reden kiezen is haast onmogelijk, maar omdat het zo expliciet gevraagd werd, doe ik het toch.

[heading margin_top=”14″]In vijf jaar bouw je een enorm blogarchief op[/heading]

Voor mij is het archief dat je opbouwt heel waardevol. Interactie heb je niet altijd, omdat je in het begin amper lezers hebt. Het is ook niet gezegd dat je echt meer mensen ontmoet of vaker de deur uitgaat door je blog. Maar dat archief, die verzameling van alle stukken die je door de jaren heen schrijft, dat is er altijd.

Als het me lukt om elke dag te bloggen, heb ik na een jaar 365 blogposts gepubliceerd. Meer dan driehonderd reflecties op mijn leven, schrijven, mijn gedachten, evenementen, ontmoetingen, ideeën. Na vijf jaar heb ik een heel archief opgebouwd waar ik op terug kan kijken. Net zoiets als Marco Borsato, die nu na vijf jaar terugziet wat hij toen dacht en vond. Hij heeft één interview, een momentopname, om op terug te blikken.

Als blogger heb je veel meer.

Dat is dan ook mijn antwoord. De beste reden om te gaan bloggen is dat je in de toekomst een archief hebt waarin je kunt zien hoe je toen dacht, hoe je bent gegroeid, wat je raakte. Het doet me denken aan een digitale brief die ik schreef op mijn vijftiende. Ik verstuurde hem via zo’n website die de brief voor je bewaart en over vijf of tien naar naar je toekomstige zelf stuurt.

Ik weet zeker dat ik, wanneer ik de brief van mijn 15-jarige zelf ontvang, blij ben dat ik hem toen geschreven heb. Misschien staat er iets in over hoe ik me toen voelde of waar ik toen van droomde. Hoe dan ook, het geeft me een kijkje in vroeger. Omdat de tijd zo snel gaat en we niet alles van vroeger kunnen onthouden, is dat waardevol.

Net zoals dat blogarchief.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Ik ben het met je eens hoor, maar om dan toch nog even moeilijk te doen: vind je een dagboekarchief of bijvoorbeeld een map met krantenknipsels dan even waardevol als een blogarchief?