Waarom schrijven over Noorse fjorden niet klopt

Ik zou een slechte copywriter zijn. Één van de beroepen die je met een afgeronde studie communicatie kunt uitoefenen, is die van tekstschrijver. Iets waar ik op terug zou kunnen vallen wanneer het me niet lukt mijn echte droom waar te maken.

[heading margin_top=”14″]Overdrijven is niet het vak van de schrijver[/heading]

Toch moet ik bekennen dat het beroep me niet ligt. Ik kwam er afgelopen jaar achter toen ik voor het vak Nederlands een wervende folder moest schrijven. ‘We structureren hem volgens de AIDA-formule,’ riep de docent.

‘Dus eerst trek je aandacht, dan wek je interesse, vervolgens creëer je een behoefte en als laatste spoor je de lezer aan je dienst te kopen.’ Ik knikte, al klonk het nogal saai, zo’n folder schrijven volgens een vaste formule.

‘Overdrijf,’ adviseerde ze ons nog. ‘Zorg dat de lezer het voor zich ziet.’

[heading margin_top=”14″]Lezers verleiden met poederzachte sneeuw[/heading]

Zes weken later leverde ik mijn folder in. Ik kreeg een drie. ‘Hij is niet wérvend genoeg,’ klaagde de docent. ‘Je moet beeldend schrijven.’ Ze liet me een folder over Noorwegen zien die ze bij een reisbureau gehaald had. Ik las over ‘majestueuze bergtoppen’, ‘poederzachte sneeuw’, ‘diepblauwe zeeën’ en ‘het beleven van fjorden’.

Wervend

‘Zó moet het,’ knikte ze tevreden. Ik staarde haar verbaasd aan. Dit kon nooit de bedoeling zijn. Clichézinnen gebruiken om Noorwegen als vakantieland aan te prijzen en de tekst volgooien met algemene beschrijvingen van omgevingen die je ook in Frankrijk kunt vinden?

Ik deed wat ze vroeg. En haalde een acht.

Toen wist ik dat op zo’n manier tekstschrijven niets voor mij is. Ik kan niet tekstschrijven volgens formules, lezers verleiden met zinnen die hen doen geloven dat zo’n vakantie onvergetelijk zal worden – al dan niet in negatieve zin.

[heading margin_top=”14″]Een folder vol fictie verkoopt[/heading]

Fictie schrijven, dat kan ik. De werkelijkheid mooier of juist rauwer maken dan dat ze is. Maar niet in een folder. En zeker niet om een of ander reisbureau meer boekingen te bezorgen.

Omdat schrijven wezenlijk verschilt van tekstschrijven – of het soort dat mijn docent me probeerde te leren. Ik schrijf zonder regels, ik blog zonder regels. Daar formules en clichés aan toevoegen, klopt niet.

Al zal de sneeuw in de Noorse fjorden best zacht zijn.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Erik Hooijer

  Èerlijk duurt het langst. Waarschijnlijk denkt die lerares dat mensen die ‘fantastische’ teksten geloven. Dan zou je nog beter wat mooie foto’s kunnen laten zien. Dat is uiteindelijk ook waar mensen het meest naar kijken in de foldertjes, volgens mij. Mooie blog, Rosalinde!

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je reactie, Erik! Ik vraag mezelf ook weleens af of de meeste vakantiegangers daar niet gewoon doorheen prikken, die folders vol lukrake beweringen. Ik denk dat je gelijk hebt dat er meer naar foto’s gekeken wordt, al zie je natuurlijk ook alleen de mooiste foto’s terug in zo’n folder. Bedankt voor je compliment!

   • Erik Hooijer

    Dat is waar, die foto’s zijn (als ze al niet geretoucheerd zijn), vast gemaakt op de mooiste dagen. Aan de andere kant is het ook zo dat mensen ook wel een bepaalde mate van perfectie in de vakantiefolder verwachten. Maar de hoeveelheid geïdealiseerde bijvoeglijke naamwoorden doet mij aan als over the top.

    • Linda Rosalinde Markus

     Dat ze een bepaalde mate van perfectie verwachten, komt denk ik ook doordat vakanties ‘perfect’ moeten zijn. Je betaalt ervoor, neemt vakantiedagen op en verwacht dan, ook door zo’n folder, een onvergetelijke vakantie. Wanneer mensen zulke hoge verwachtingen van zoiets hebben, zullen ze vaker teleurgesteld worden. Zo’n folder werkt daar deels aan mee, denk ik.

     • Erik Hooijer

      Inderdaad 😉 Prettig weekend!