Vier redenen waarom het WK voetbal ook voor vrouwen interessant is

Als zelfs kwaliteitskranten een stuk publiceren met de elf lekkerste mannen van het Wereldkampioenschap voetbal, weet je dat de sport echt de hele samenleving aangaat. Dat de meeste vrouwen graag hun huidige partner inruilen voor een gespierde, bebaarde voetballer is niets nieuws. In ‘Snippers’, die strip in de Metro, werd verbeeld hoe die wens zich uit. Twee vrouwen en een man kijken naar voetbal. Er wordt gescoord, dus de man springt op en schreeuwt: ‘Goaaal!’ Vervolgens joelen de vrouwen: ‘Shirt uit! Shirt uit!’

[heading margin_top=”14″]Néé, we kijken niet vanwege de mannen[/heading]

Geloof het of niet, de baardjes van de voetballers vormen niet de enige reden voor vrouwen om het WK te volgen. Afgezien van close-ups zie je tijdens de wedstrijd trouwens vrij weinig van het uiterlijk van de spelers, dus als er vrouwen zijn die het WK daarvoor volgen, kunnen ze beter een H&M catalogus openslaan. Tijdens de wedstrijd Nederland – Australië zat ik in de kroeg. Gewoonlijk keek ik het bij vrienden, maar zij kijken tegenwoordig ook bij vrienden van vrienden van vrienden, dus besloot ik de sfeer in de stad te proeven.

Meiden in Bavaria jurkjes, jongens in neppe voetbalshirtjes en oranje vlaggetjes die het blauw van de lucht onderbreken; die sfeer was er. Iedereen in het oranje, kroegen die extra beeld- schermen bevestigen, vluchtig getapt bier en Viva Holandia op vol volume. Uren voor de wedstrijd begint het, eindigen doet het nooit. Bij een doelpunt juichen we en smijten jongens achter ons zo enthousiast met bier dat de druppels aan het plafond kleven als miniatuur stalagtieten. Dan schiet Cahill de bal in het verkeerde doel.

We laten een eensgezind ‘aaaaawh,’ horen, waarna we een volgend drankje bestellen. Die sfeer, het gevoel dat iedereen bij elkaar hoort, het moment waarop Nederland verandert in één grote oranje familie; dat is een andere voor de hand liggende reden om het WK te volgen. Niet om het WK zelf, maar om de sfeer die er omheen hangt. Zijn er vrouwen die het echt volgen om het spel? Ja, absoluut. Ik heb wat vriendinnen naar hun beweegredenen gevraagd en naast het onbeperkt eten van bitterballen en de sfeer, kijken ze het omdat spelers op het WK loyaal zijn.

[heading margin_top=”14″]Spelers zijn loyaal, de wedstrijden spannend[/heading]

Wedstrijden tussen clubs stellen weinig meer voor, omdat het vooral om geld gaat. De club met het meeste geld kan alles winnen, want de beste spelers kun je gewoon kopen. Dat in tegen- stelling tot het WK, waar het niet gaat om clubs met miljoenen, maar om de afkomst van de spelers. Nederlandse spelers spelen voor Nederland, Ghanese spelers voor Ghana en Braziliaanse spelers voor Brazilië. Spelers zijn loyaal aan hun land, waardoor je je als kijker makkelijker identificeert met oranje. Na al die Europese- en Wereldkampioenschappen hebben we het gevoel Robben, Van Persie en Sneijder te ‘kennen’. We vertrouwen erop dat zij op het veld hun best doen voor Nederland, en dat ze dat al jaren doen versterkt dat gevoel.

Toen de toss begon en de bal in beweging kwam, keek ik geboeid naar het scherm. De mannen om me heen bestelden nog bier aan de bar, de DJ zette een WK hit in en om me heen klonk gelach. Een handjevol mensen lette op de wedstrijd, de rest was bezig met alles behalve dat. Waarom ergerde ik me aan mensen voor me die me beletten de wedstrijd te volgen? Ik denk dat het komt doordat je als vrouw veel concentratie kunt opbrengen voor het WK: als je de normale wedstrijden overslaat, leer je tijdens WK wedstrijden elke keer iets nieuws.

Na een halfuur intensief de wedstrijd te volgen, kun je meepraten over mooie passes, slecht of goed spel en of die lange bal van de keeper wel zo slim was. Het beeld is continue in beweging, je leert elke minuut meer over de werking van het spel en haalt daar voldoening uit. Samen met de hoogtepunten (goals, natuurlijk) of dieptepunten (goals in het verkeerde doel) zorgt dat voor een aanhoudende spanningsboog. Mannen weten het allemaal al, die drinken gewoon bier en springen op wanneer er gescoord wordt.

Voetbalmannen, sfeer, loyaliteit en de leercurve, volgens mij zijn dat de vier redenen waarom het WK ook voor vrouwen interessant is om te volgen. Het WK is niet alleen voor mannen of vrouwelijke voetbalfans, het WK is een sport zoals alle anderen, één die begrepen en geliefd kan worden. Óók door vrouwen. Zet de bitterballen op tafel en het wordt gegarandeerd een feestje.

Geschreven omdat mijn vriend niet denkt dat ik iets zinnigs over het WK voetbal kan zeggen. Dan moet ik het maar schrijven.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.