Alex Beadon helpt je het antwoord te vinden: waarom doe jij wat je doet?

Op YouTube wordt per minuut 72 uur aan video’s geüpload. Dat is bizar veel. Iedereen met een smartphone of camera kan iets op YouTube zetten en daarom is het vaak lastig om echt inspirerende YouTubers te vinden. Een tijdje geleden ontdekte ik fotografe Alex Beadon. Ze maakt video’s en zet ze op haar blog, die ze oorspronkelijk begonnen is om haar passie voor fotografie te delen en andere fotografen te inspireren.

[heading margin_top=”14″]Haar vlogs zijn positief, energiek en afwisselend[/heading]

Inmiddels houdt ze twee blogs bij: een blog over fotografie en een blog waarmee ze zelfstandige ondernemers wil helpen de ideale klanten te vinden. Klanten die je willen betalen voor je diensten en weten dat je het waard bent. Geen onderwerpen waar ik me op dit moment mee bezig hou, maar haar vlogs zijn zó positief en vol energie, dat ik ernaar blijf kijken. Inmiddels ben ik geabonneerd op haar nieuwsbrief, zodat ik elke dinsdag een herinnering krijg dat er een nieuwe video online staat.

Naast positief en energiek, is ze ook veranderlijk. De ene week legt ze in een video uit wat bedrijven van Beyoncé kunnen leren, de andere week maakt ze een video over time- management. Afwisselende onderwerpen waar veel bloggers niet mee weg zouden komen (‘Zoek een niche!’ is meestal het advies), maar Alex lukt het. In haar video’s straalt ze uit dat de onderwerpen waar ze over praat, passen bij wat ze doet en hoe ze is. Ze is zichzelf, waardoor ik gefascineerd blijf kijken.

Op dit moment is ze bezig met een online cursus die kleine ondernemers helpt succesvoller te worden. Als introductie op de cursus heeft ze een aantal video’s gemaakt over dingen die volgens haar belangrijk zijn bij het runnen van een bedrijf. Voor de meeste video’s ben ik niet de juiste doelgroep, maar af en toe zit er een video tussen waar ik, als blogger en student, ook iets uit kan halen. Een video over de waarom-vraag, bijvoorbeeld.

[heading margin_top=”14″]Ontdek het antwoord: waarom doe jij wat je doet?[/heading]

Volgens Alex hebben alle succesvolle ondernemers een doel voor ogen dat veel dieper gaat dan ‘ik wil geld verdienen’. Het lastige daarvan is, dat je dat doel vaak niet duidelijk voor ogen hebt. Ook ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom ik schrijf en blog. Veel verder dan ‘mensen vermaken, inspireren en omdat ik er zelf voldoening uit haal,’ kwam ik niet, terwijl ik het wel een ontzettend belangrijke vraag vind. Als je weet waarom je iets doet, waarom iets jouw tijd en aandacht waard is, lukt het je ook om door te gaan wanneer het moeilijker wordt.

‘Why do you do what you do?’

– Alex Beadon

In onderstaande video legt Alex uit waarom deze vraag zo belangrijk is en laat ze je zien hoe je het antwoord op die vraag kunt achterhalen. Het waardevolle gedeelte van de video begint rond 3:55. Ze kan nogal overweldigend zijn wanneer je haar voor het eerst hoort praten, maar je went eraan. Als je hem gekeken hebt, ben ik benieuwd wat jouw antwoord is. Of het schrijven, bloggen of iets anders is waar jij je tijd aan besteedt maakt niet uit. Probeer de waarom-vraag eens te beantwoorden. Om de video te bekijken, klik hier.

Waarom doe jij wat je doet?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Best een lastige vraag eigenlijk. Het makkelijkste om te zeggen is omdat ik schrijven leuk vind, maar eigenlijk is dat maar één van de vele redenen.

    Ik wil graag gelezen worden. Het lijkt me een heerlijk gevoel om je eigen boek vast te kunnen houden. Ik wil ergens goed in zijn, en dat ergens is schrijven geworden. Ik wil erkenning. O ja, en ik zou ooit in de toekomst willen leven van het boeken schrijven, Mijn hobby omzetten naar mijn beroep. Ik hoef niet rijk te worden, maar een beroep dat tevens je passie is hebben, dat wil toch iedereen wel?

    Ach, dromen. Misschien onrealistisch, maar het houdt me wel aan het schrijven.