Als je zelfs over een ananas kunt schrijven, kun je overal over bloggen

Een aantal studenten van de Haagse Hogeschool is deze maand begonnen met bloggen. Een paar weken houden ze een blog bij over media en communicatie, maar daarna komt de vraag: waar kan ik eigenlijk nog meer over bloggen? Vorig jaar waren er een paar studenten die me mailden en om advies vroegen. Ze vonden het bloggen leuk, maar zochten een nieuw onderwerp om over te bloggen. Waar kun je over bloggen en hoe ontdek je dat?

[heading margin_top=”14″]Blog eens over een ananas[/heading]

Natuurlijk kun je overal over bloggen. Je kunt bloggen over een hobby, je liefde voor vegetarische recepten of bijzondere plekjes in je woonplaats. Voor elk onderwerp is een, al dan niet wisselend, publiek. Zo las ik een blog over de beste tapasrestaurantjes in Barcelona toen ik me voorbereidde op mijn vakantie in Spanje en haal ik in het weekend de lekkerste recepten van kookblogs. In sommige onderwerpen ben je tijdelijk geïnteresseerd, anderen volg je jarenlang.

Het grappige is dat je op elke blog leest dat je overal over kunt bloggen, maar dat je bijna nergens concrete voorbeelden ziet. Die moet je zelf ontdekken, want sommige onderwerpen zijn zo specifiek dat je ze pas kent zodra je ze tegenkomt. Zo’n onderwerp is het onderwerp van journalist Lex Boon. Hij schrijft iedere zaterdag een stuk in nrc.next over ananassen. Dat deed hij al voordat de ananas een trend werd. Dat hij er obsessief mee bezig is, blijkt wel uit zijn bijnaam (prins ananas) en zijn foto op Twitter waar ook een ananas op te zien is.

In eerste instantie denk je: een ananas? Wat valt daarover te schrijven? Misschien een recept voor een ananastaart of een artikel over de productie van ananassen. Maar na een paar stukken ben je wel door het onderwerp heen, toch? Prins ananas laat zien dat dat niet hoeft. Inmiddels zijn er al twaalf stukken over de ananas verschenen. Over een ananascongres, de uitvinder van de ananas, ananasactivisten, beestjes in de ananas en de Europese ananas.

‘Over elk onderwerp – hoe klein ook – is oneindig veel te vertellen.’

– Lex Boon

[heading margin_top=”14″]Begin, dan leer je vanzelf je interesse kennen[/heading]

Als zelfs over een ananas veel te schrijven is, weet je dat je echt overal over kunt bloggen. Maar hoe kom je erachter dat de ananas bijvoorbeeld jouw onderwerp is? Vaak begint het, net zoals ideeën voor verhalen, met een vraag. Een vraag waarop je een antwoord zoekt door het te onderzoeken. Op je blog kun je dan verslag doen van die zoektocht naar het antwoord. Een andere manier is, en deze tip komt van bloggoeroe Ernst-Jan Pfauth, om je vrienden te vragen waar jij niet over uitgepraat raakt. Vaak weten zij wel wat jou bezighoudt.

Ik ben vooral begonnen met bloggen omdat ik meer wilde schrijven en er beter in wilde worden. Een specifiek onderwerp had ik lange tijd niet, dus schreef ik overal over. Het mooie is dat je ook dan je onderwerp een keer tegenkomt. Door gewoon te beginnen met bloggen en stukken te schrijven, kom je erachter waar jij je voor interesseert. Je leert jezelf en dus je interesses kennen. Dat je geen onderwerp hebt, is dus nooit een excuus om niet met bloggen te beginnen.

Er zijn bloggers die zeggen dat je alleen moet bloggen als je een verhaal hebt of kennis om te delen. Daar ben ik het niet mee eens. Bloggen is per definitie waardevol omdat je er beter door leert schrijven en jezelf leert kennen. Dat is misschien niet altijd interessant voor je lezers, maar jij groeit er wel door. Begin dus met schrijven over een onderwerp waarvan jij denkt dat je er geïnteresseerd in bent, dan vind je vanzelf je echte interesse.

Hoe ontdekte jij waarover je wilde bloggen?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik moet die stukjes van Lex Boon toch eens opzoeken, ben nu nieuwsgierig 😉

    • Lex Boon

      Zie nrc.nl/prinsananas 🙂