Crowdfundingplatform TenPages stopt: wat betekent dit voor aspirant-schrijvers?

‘De boekenbranche heeft niet het imago om erg vernieuwend te zijn,’ zei TenPages oprichter Valentine van der Lande. Des te verrassender was het dat in 2010 de eerste geruchten naar buiten kwamen over een revolutionair project in uitgeversland. Ze bleken waar, want op 17 februari 2010 werd Ten Pages gelanceerd, een crowdfundingplatform waardoor lezers konden investeren in mooie boeken van (nog onbekende) schrijvers. Een soort beleggen, maar dan voor literatuurliefhebbers die wilden bijdragen aan verse, Nederlandse literatuur.

[heading margin_top=”14″]TenPages is ondanks het faillissement geslaagd[/heading]

TenPages had als doel om de verspreiding van goede boeken te bevorderen en schrijvers in contact te brengen met potentiële lezers. Dat deed ze met een eenvoudig concept: als schrijver plaats je de eerste tien pagina’s van je manuscript op de website en wanneer genoeg lezers een aandeel van vijf euro kopen, wordt je manuscript uitgegeven en delen de lezers mee in het succes. Lukt het niet, dan krijgen de beleggers het grootste gedeelte van hun inleg terug.

Hoewel het niet zo vernieuwend was als iedereen in eerste instantie dacht (in 1678 werd crowdfunding al toegepast door een Amsterdamse uitgever) slaagde het concept: van de 2.124 manuscripten op de website werden er 66 fysiek uitgegeven.

Ook won Ten Pages in 2010 de Accenture Innovation Awards, waar maar liefst 325 ideeën voor ingezonden werden. De jury was lovend: ‘Het is TenPages gelukt om in een traditionele branche de handelswijze totaal om te gooien. Het is, als eerste internationale crowdfundingconcept in de boekenbranche, een plek waar talentvolle schrijvers en geïnteresseerden op een transparante manier met elkaar in contact komen.’

De manuscripten stroomden binnen en het initiatief kreeg nog meer naamsbekendheid toen BN’ers als Arie Boomsma en Ron Blaauw de zogenoemde TenPages Specials uitbrachten over onderwerpen die hen aan het hart lagen, zoals klassieke muziek of koken. Via TenPages werd gemiddeld zo’n 4% van de manuscripten uitgegeven, terwijl dat percentage bij een uitgeverij met gemiddeld 0,2% een stuk lager ligt. Het leek daarom goed te gaan met TenPages, tot anderhalve week geleden naar buiten werd gebracht dat TenPages noodgedwongen stopt om financiële redenen.

‘We ondervinden dat het boekenvak in zwaar weer verkeert en dat ons concept voor beginnende auteurs niet rendabel te krijgen is. Het afgelopen jaar hebben wij keihard gewerkt aan een plan om ons concept aan te passen aan deze verslechterde boekenmarkt. Wegens gebrek aan financiële middelen zijn wij nu gedwongen te stoppen.’

– Valentine van der Lande

Na de verontrustende berichten rondom Polare en het faillissement van vergelijkbare platformen als BOOKaBOOK en Schrijversmarkt die ook via crowdfunding aspirant-schrijvers aan een uitgever wilden helpen, moet ook TenPages na vier jaar de strijd opgeven. De boekenmarkt verslechtert, dus relatief nieuwe en innovatieve start-ups hebben het zwaar.

Ondanks de voorwaarden en mogelijke nadelen die aan initiatieven zoals TenPages kleven (investeren is een risico, als de verkoop van aandelen eenmaal gestart is, mag je je manuscript niet op een andere manier uitgeven en TenPages ondermijnde haar crowdfunding model door voor de Specials over te stappen op een intekenlijst) en de gedesillusioneerde schrijvers die door nul verkochte aandelen de moed in het schrijven verliezen, zie ik vooral de meerwaarde.

Als schrijver bereik je een groot publiek, ben je zelf betrokken bij het promoten van je manuscript en zijn je kansen, statistisch gezien, beter dan traditioneel op zoek gaan naar een uitgever. Ook kun je feedback krijgen van onbekenden, leer je omgaan met kritiek, vergroot je je bekendheid en kijken ervaren redacteurs naar je manuscript voor het langs uitgevers gaat. Zelfs als het je niet lukt om genoeg aandelen te verkopen, heb je daar iets aan. TenPages bood schrijvers een kans, steun, begeleiding. Die meerwaarde gaat nu verloren, want vergelijkbare initiatieven zijn er niet.

[heading margin_top=”14″]De meerwaarde van TenPages vervalt, maar er zijn alternatieven[/heading]

Gelukkig draagt een grote groep Nederlanders het boekenvak een warm hart toe en zijn er daardoor naast TenPages ook andere mooie initiatieven ontstaan. Uitgevers zijn niet langer als enigen op zoek naar nieuwe schrijvers waarmee ze hun catalogi kunnen vullen; er wordt nu door meerdere partijen actief naar schrijftalent gezocht. Sommigen van hen zijn uitgegroeid tot waardige alternatieven waar schrijvers naartoe kunnen nu TenPages niet langer een optie is.

De bekendste is Brave New Books, het self-publishing platform van Bol.com in samenwerking met twee andere partijen. Het stelt schrijvers in staat een boek uit te geven in eigen beheer. Het initiatief zorgt ervoor dat elk boek uitgegeven kan worden en direct beschikbaar komt op Bol.com, al is dat ook meteen het nadeel: voordat je boek te koop is, heb je geen idee of er een publiek voor is. Daardoor is de kans groot dat veel van de via Brave New Books uitgegeven boeken onverkocht in de digitale schappen blijven liggen.

Ook is het nooit geheel kosteloos als je ernaar streeft om een goed boek uit te geven, want als je hulp nodig hebt bij bijvoorbeeld de vormgeving en de redactie, kost het geld om daar de juiste mensen voor in te schakelen. Andere alternatieven zijn schrijfwedstrijden die je de mogelijkheid bieden om je manuscript te laten uitgeven. De drie die daar naar mijn mening het meest geschikt voor zijn, zijn de Coffeecompany Book Award, Write Now! en het vorig jaar gelanceerde Manuscripting.

CoffeeCompan

Bij de Coffeecompany Book Award wordt je manuscript beoordeeld door uitgevers, journalisten en studenten, en winnaars van schrijfwedstrijd Write Now! krijgen meer dan eens een contract aangeboden bij grote uitgeverijen. Bekende schrijvers als Maartje Wortel en Joost de Vries kwamen ook op die manier bij hun uitgever terecht. Niet alleen de winnaars, maar ook de deelnemers zie je later vaak terug in het literaire wereldje.

Een andere, recenter gelanceerde, wedstrijd die draait om nog onbekend schrijftalent is Manuscripting. Het werd eind vorig jaar gelanceerd door stichting de Jonge Schrijversavond. Deelnemers kunnen hun manuscript pitchen voor een jury die bestaat uit redacteuren en literair agenten. De finalisten dragen voor tijdens de jaarlijkse Jonge Schrijversavond en de uiteindelijke winnaar mag vervolgens een uurtje koffie drinken met Lebowski Publishers. De eerste editie was een succes: twee van de drie finalisten hebben inmiddels een uitgever.

[heading margin_top=”14″]Juist nu moeten we op zoek naar nieuwe ideeën[/heading]

Ondanks dat alle genoemde initiatieven bijdragen aan de verspreiding van mooie boeken en daardoor doorzetten waar TenPages mee begon, is het faillissement van die laatste een gemis voor de boekenbranche. Geen ander initiatief bracht op zo’n ongedwongen en haast natuurlijke manier schrijvers in contact met hun lezers. Hoewel het crowdfunding-ideaal hier en daar wat realisme miste, was het een prachtige basis die het in zich had om uitgebouwd te worden tot de ideale brug tussen lezer, schrijver en uitgever.

Concreet betekent het dat er geen mogelijkheden meer zijn met behulp van enthousiaste beleggers een uitgever te vinden op een  speciaal daarvoor opgezet platform. Gepubliceerd worden of niet (en nog wat verkopen ook) hangt opnieuw af van een literaire jury. Of, en dat is waar ik op hoop, van de Nederlanders met een warm hart voor literatuur die zich niet laten tegenhouden door de crisis in de boekenbranche en op zoek gaan naar nieuwe ideeën.

Juist nu, want TenPages heeft bewezen: al bestaat een initiatief maar vier jaar, dan nog kan het enorm succesvol zijn en die belangrijke bijdrage aan de literatuur leveren.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Van De Graaf Arthur

    Beste Rosalinde, ik werd getipt door mijn collega, net als jij ben ik naast verslaafd aan koffie een groot fan van Valentine en TenPages.com en …. crowdfunding. Ik ben verantwoordelijk voor SEEDS en zoek op dit moment een …….. schrijver. Zin in koffie?

    • Rosalinde Markus

      Hallo Arthur! Bedankt voor je reactie en je interesse. Mag ik vragen wat SEEDS inhoud en waarvoor je precies een schrijver zoekt? Op de website kom ik er niet helemaal achter.

  • Pingback: Dagelijks bloggen versus minder vaak bloggen: de voor- en nadelen | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()