Welke woorden waren in 2014 belangrijk?

Wat was dit jaar belangrijk? Of specifieker, welke woorden waren dit jaar belangrijk? De meeste lijstjes gaan over hoogtepunten of mooie momenten, maar waarom niet over woorden? Het ene woord kan inhoudsloos lijken maar ineens toch betekenis krijgen door iets wat je meemaakt. Daarom noem ik vijf woorden die in 2014 een speciale betekenis kregen of belangrijk waren.

Groepsbloggen. Vanaf het moment dat ik begon met bloggen, wilde ik ooit onderdeel uitmaken van een groepsblog. Het leek me heel bijzonder om met z’n allen aan één website te werken. En vooral ook heel gezellig. Deel uitmaken van zo’n groep enthousiaste bloggers leek me heel anders dan in je eentje stukken tikken. Dit jaar gebeurde het. Onder de vleugel van stichting Nieuwe Letteren lanceerden we Lood, een online literair tijdschrift.

Rood. Ik durfde nooit rode lippenstift te dragen. Die kleur associeerde ik met mensen die veel durven en willen opvallen. Dus droeg ik het nooit, hoewel ik het bij anderen altijd heel mooi vond. Ergens dit jaar dacht ik: wat maakt het uit dat het een opvallende kleur is? Eindelijk heb ik een paar keer rode lippenstift gedragen. Misschien hielp het, want dit jaar deed ik meer dingen die ik spannend vond. Meer durven, meer rood dragen.

Krantenknipsels. Dit woord schoot me direct te binnen toen ik aan woorden dacht waarmee ik 2014 kon omschrijven. Dit jaar heb ik ongelofelijk veel artikelen uit kranten gescheurd en geknipt. Interviews met acteurs, mooie quotes, opvallende berichten; overal zag ik verhalen in. De knipsels maakten iets los, vormden de aanzet tot grotere verhalen. Als je dus op zoekt bent naar inspiratie voor een volgend verhaal, sla eens een krant open.

Paaseitjes. Ik heb het hele jaar paaseitjes gezocht. Als je paaseitjes in de kamer of tuin zoekt, vind je steeds dingen die je even heel blij maken. Dit jaar ging ik continue naar die dingen op zoek. Waar krijg ik energie van? Wat zijn de paaseitjes die ik vaker wil vinden?

Focus. Vorig jaar wilde ik van alles doen. Alles aanpakken, meteen ‘ja’ zeggen, nieuwe dingen proberen. Dit jaar heb ik me meer gericht op waar ik nu mee bezig ben en wat ik echt belangrijk vind. Meer focussen op de paaseitjes, dus. Bijvoorbeeld door drie keer per week te bloggen in plaats van elke dag, zodat ik meer tijd overhoud om fictie te schrijven. En door (tijdelijk) te stoppen met andere dingen, zoals een Tumblr met korte berichten.

Welke woorden wil ik meenemen naar 2015? Lood is net gelanceerd, dus het komende jaar moeten we ons bewijzen en een plek veroveren tussen andere literaire blogs in Nederland. En hoewel ik denk dat ik al aardig wat paaseitjes heb gevonden, ben ik toch benieuwd of ik er in 2015 nog een paar vind. Als laatste neem ik focus mee, maar met een kanttekening: ik wil me blijven focussen, maar wel met een brede blik zodat ik opensta voor wat ik tegenkom.

Deze blog is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #7.
Foto door: Frans Mettes

Welke woorden waren voor jou belangrijk in 2014?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.