Woordenaantal bereikt? Mooi, schrijf nog tweehonderd woorden

Het belangrijkste aan het begin van NaNoWriMo is beginnen met schrijven. Maar als die eerste drieduizend woorden eenmaal op papier staan, is het nog veel belangrijker om door te gaan, ook als je het woordenaantal voor die dag gehaald hebt. Je denkt misschien dat je daar geen tijd voor hebt, maar die tweehonderd extra woorden gaan je redden. Echt.

1. Je bent nu nog enthousiast

Nu NaNoWriMo net begonnen is, ben je gedreven om het dit jaar te gaan halen. Je idee is nog vers, je vingers krijgen al kramp bij de gedachte dat ze de hele maand de tijd hebben om het idee om te zetten in woorden en je bent pas bij het begin van je verhaal. Hoewel er vaak gezegd wordt dat de eerste zin het moeilijkst is, is dat bij NaNoWriMo doorgaans niet het probleem.

Halverwege november, wanneer je verhaal vastloopt en je te lang blijft hangen bij saaie dialogen, dán begint dat probleem pas. Schrijf daarom meer, zodat je het je kunt veroorloven om minder te schrijven wanneer je enthousiasme wegebt.

2. Het motiveert je

Meer schrijven dan nodig, motiveert. Je gedachten veranderen van: ‘Gelukkig, ik heb m’n woordenaantal gehaald,’ naar ‘Wauw, ik zit er zelfs overheen!’ De wetenschap dat je goed op weg bent en zelfs voorloopt op het voorgeschreven woordenaantal, maakt het verschil of je de dag erna weer gemotiveerd begint of aan jezelf (of, erger nog, aan je verhaal) begint te twijfelen.

En bedenk: tweehonderd woorden extra schrijven kost doorgaans minder tijd dan je motivatie telkens opnieuw moeten terugvinden.

3. Je kunt zonder schuldgevoelens een dag vrij nemen

Elke dag 1,667 woorden schrijven is heel intensief. Als je meer schrijft, kun je jezelf belonen (ja, ook schrijven is hard werken) door een dag los te komen van je verhaal en je aandacht even op iets anders te richten.

Je kunt je het op drukkere dagen veroorloven om meteen je bed in te stappen zonder eerst nog een uurtje achter de laptop te kruipen. Alleen het idee al dat je een vrije dag kunt nemen, werkt vaak heel stimulerend.

Die tweehonderd woorden zijn dus je buffer zodat je in november niet alleen maar met NaNoWriMo bezig hoeft te zijn. Schrijven dus!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.