Write Now! finale: ‘Schrijver worden hangt af van wat je er na vandaag mee doet’

Meer dan elfhonderd inzendingen, elf voorrondes en veertien finalisten; Write Now! 2014 kan met recht een succes genoemd worden. Al veertien jaar stimuleert Write Now! jonge schrijvers om te blijven schrijven en worden talloze jonge talenten ontdekt. Vanmiddag verzamelden de zenuwachtige finalisten, hun vrienden, familie en overige nieuwsgierigen zich in restaurant De Unie in Rotterdam voor de grande finale. Tijd om het schrijftalent van 2014 te ontdekken.

Finales zijn tegenstrijdig, omdat hoop, verwachting en teleurstelling heel dicht bij elkaar liggen. De hoop op die eerste plek of anders toch de publieksprijs, terwijl slechts twee finalisten die plekken kunnen innemen. Gelukkig bestaat een finaleplaats bij Write Now! niet alleen uit een prijsuitreiking. Voorafgaand aan de finale volgden de finalisten workshops en leerden ze de cultuur van Rotterdam én elkaar kennen.

Terwijl ik naar de veertien finalisten op de voorste rij keek, kon ik de spanning die hen het ademen bemoeilijkt bijna voelen. Write Now! winnen was op dit moment het mooiste dat hen kan overkomen, misschien zelfs wel het belangrijkste. Als schrijven alles voor je betekent en je een kans hebt om daar eeuwige roem en erkenning mee te krijgen, waarom zou je daar dan niet op hopen? Juryvoorzitter en Write Now! winnaar van vorig jaar, Lize Spit, weet hoe belangrijk de schrijfwedstrijd is en herinnerde de finalisten aan de realiteit:

‘Ik googelde ‘bekende schrijvers die in het stof beten’, zodat ik jullie een anekdotisch hart onder de riem zou kunnen steken, maar dat leverde niets bruikbaars op behalve het feitje dat Tennessee Williams aan zijn schrijverstafel stikte in het dekseltje van zijn flesje oogdruppels. Toen bedacht ik me: zoek ik niet naar een evidentie?  Slechts veertig procent van talent bestaat uit het schrijven zelf.

De overige veertig procent bestaat uit doorzettingsvermogen, discipline, ambitie, een portie zelfmedelijden en een nog grotere portie relativeringsvermogen. Jullie hebben zeker het talent, maar of je schrijver wordt hangt vooral af van wat je er na vandaag mee doet en of je niet voor je piekmoment stikt in een dekseltje.’

– Lize Spit, uit het Write Now! juryrapport

Schrijver worden en erkenning of roem vinden hangt niet af van Write Now!. Als je de finale niet wint, is jouw kans niet verkeken. Write Now! is slechts een opstapje, een manier om meer aandacht aan je droom te geven en mogelijk een snellere weg naar het bereiken ervan. Als schrijver ben je in deze tijd met elk opstapje enorm dankbaar en is Write Now! een prachtige manier om de eerste stappen te zetten in je schrijverscarrière.

Singer songwriter Mark Lotterman verhoogde de spanning door drie gevoelige nummers te spelen op zijn gitaar, eerdere Write Now! winnaar Niña Weijers droeg voor uit haar debuut De consequenties en daarna was het eindelijk tijd om de winnaars bekend te maken. Meer dan tweeduizend mensen stemden op hun favoriete finalist voor de eervolle publieksprijs, die gewonnen werd door Esa Denaux. Lees hier ‘Morgen’. De felbegeerde juryprijs ging naar het verhaal dat als ‘ruwe parel’ bestempeld werd, ‘Vlees en Bloed’ van Sacha Hilhorst.

Ik hoop vooral dat ze het advies van Lize Spit uitprinten en boven hun bed hangen: ‘Of je schijver wordt hangt vooral af van wat je er na vandaag mee doet.’ De eerste stappen zijn gezet.

SachaHilhorst

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lehti Paul

    De links naar de verhalen doen (hier/ nu) niet. Jammer.

    • Linda Rosalinde Markus

      Ik zie het, bedankt voor je oplettendheid! Het waren links naar PDF bestanden die helaas niet werkten. De links zijn nu aangepast, ze sturen je door naar de pagina met bio’s van alle finalisten. Bij elke finalist staat een link naar zijn of haar verhaal. Veel leesplezier!