Vijf manieren om de Write Now! deadline nooit meer te vergeten

Maandag om half elf stuurde ik een verhaal van 1963 woorden in voor de schrijfwedstrijd Write Now! 2014. De deadline stond al maanden in mijn agenda, maar op de een of andere manier slaag ik er altijd weer in om dit soort deadlines te vergeten. ‘Volgend jaar stuur ik het al voor februari in,’ maak ik mezelf dan wijs. Ook gisteravond zei ik dat tegen mezelf en ik ben vast niet de enige. Daarom vandaag vijf tips waarmee je (lees: ik) de deadline nooit meer vergeet.

1. Volg Write Now! op alle mogelijke kanalen

Write Now! is een moderne schrijfwedstrijd. Je vindt de wedstrijd dan ook op Facebook en op Twitter. In de maanden die aan de schrijfwedstrijd voorafgaan, is Write Now! erg actief op sociale media en herinneren de berichten je continue aan de wedstrijd. Volg Write Now! daarom op alle mogelijke kanalen, zodat je bij elke update denkt: ‘Oh ja, die wedstrijd.’ Dat is trouwens sowieso leuk, want je krijgt ook een kijkje achter de schermen waar hard gewerkt wordt om literair talent te kunnen ontdekken.

2. Maak van de website je startpagina

De website van Write Now! is helemaal vernieuwd. Grote foto’s, uitnodigende teksten en alles wat je maar over de wedstrijd wil weten; bezoek de site en je vindt het. Verander hem daarom in je startpagina. Natuurlijk hoeft dat niet het hele jaar door, een paar weken is ook goed. Als je jezelf voorneemt om in januari serieus aan een verhaal te werken voor de wedstrijd, verander dan je startpagina zodat je elke dag met je voornemen geconfronteerd wordt. Bovendien inspireert de site je om eindelijk eens achter je schrijversdroom aan te gaan. Schrijf!

3. Volg eerdere winnaars op Twitter

Veel eerdere winnaars (van voorrondes en finales) zijn op Twitter te vinden en twitteren in de weken voor de deadline regelmatig over de wedstrijd. Volg bijvoorbeeld @MarijnSikken (winnares 2011) en @Sebsel (Sebastiaan Andeweg, winnares voorronde Gouda en Nijmegen). Ken je meer WriteNow! kandidaten/winnaars? Laat het hieronder achter zodat ik ze kan toevoegen. Het kan heel motiverend zijn om te zien wat zij (al dan niet door Write Now!) bereikt hebben en je natuurlijk aan de deadline herinneren.

4. Lees de Write Now! columns

In de weken voor en na de schrijfwedstrijd verschijnen er columns op de website. De columns, doorgaans geschreven door Write Now! winnaars van voorrondes en finales, gaan altijd over schrijven in de breedste zin van het woord. Ze inspireren je om zelf een pen op te pakken, motiveren je om te blijven schrijven en geven je soms nieuwe of grappige inzichten in het chaotische hoofd van de schrijver. Altijd leuk dus en ook een goede manier om ervoor te zorgen dat de wedstrijd in je gedachten blijft.

5. Schrijf maanden van tevoren al je verhaal

Dit is de beste tip die ik kan geven: wacht niet tot de laatste dag met het schrijven van je verhaal. Oké, hier heb ik me vorig jaar niet aan gehouden, maar ik heb ook niks gewonnen dus je ziet het: het werkt niet. Stel het schrijven van het verhaal niet uit (of kijk eens wat je al aan mooie verhalen hebt liggen die een herschrijving verdienen), maar begin er op tijd mee. Ik schreef mijn huidige inzending vorig jaar juni en herschreef hem nu deels. Je verhaal zal sowieso beter zijn en je hoeft bij het naderen van de deadline niet te stressen.

Doe jij mee aan Write Now!?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.