Gebruik kunst als zelfreflectie om uit te vinden waar die roman over moet gaan

Een vriendin van me is kunstenares. Ze illustreert boeken, maakt schilderijen en tekent portretten. Ook bovenstaande illustratie is van haar hand. Ze houdt van stromingen als abstract-expressionisme en schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Kunstenaars als Sol LeWitt en Kees van Dongen vindt ze fantastisch. Ik luisterde geboeid naar de stromingen en namen, maar ze zeiden me niets. Ik vind kunst mooi, maar ik weet er te weinig van om er iets over te kunnen zeggen.

Blogger Ernst-Jan Pfauth had hetzelfde probleem en besloot er iets aan te doen: hij fotografeerde in alle musea waar hij kwam de schilderijen die hij mooi vond en sloeg ze op. Later probeerde hij daaruit een stijl af te leiden, zodat hij zijn kunstsmaak zou ontdekken. Zijn bevindingen en uiteindelijke kunstsmaak deelt hij in dit stuk. Toen ik het las vond ik het een mooie en eenvoudige manier om te herleiden waar je van houdt en wat je raakt. Een soort zelfreflectie, maar dan via kunst.

Je bezoekt musea, maakt foto’s, bewaart ze en kijkt naar de overeenkomsten. Simple as that.

Ik denk dat die methode ook voor andere dingen toepasbaar is: tientallen blogposts schrijven zonder van tevoren na te denken over een onderwerp en dan kijken waar je het meest over geschreven hebt, is een manier om erachter te komen waar je graag over schrijft. Krantenartikelen fotograferen/uitknippen is een manier om te zien wat jou interesseert. Namen van boeken opschrijven die je goed vond, laat je zien welke thema’s je boeien.

Ik moest eraan denken omdat ik me afvroeg wat ik in een eventuele debuutroman zou willen stoppen. Niet dat ik nu een roman aan het schrijven ben, maar nadenken over wat je zou schrijven is ook een vorm van zelfreflectie. Wat is voor mij onmisbaar, wat raakt me, wat vind ik mooi? Met bovenstaande manier lukt het me vast om daar een duidelijker antwoord op te vinden. Maar eerst ga ik musea bezoeken, kunstwerken fotograferen.

Misschien kan ik dan later ook zeggen dat ik van abstract-expressionisme hou.

Illustratie door: Ellen Hooghoudt

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Dan ben ik benieuwd wat er voort zou komen uit jouw zelfreflectie en welke zaken je in jouw debuut wil steken 🙂

    • Linda Rosalinde Markus

      Dat is het geheim van de schrijver.. 😉 Ik heb wel vage ideeën en thema’s die me trekken (waardoor het ook logischer zou zijn om daar iets mee te doen). Maar nog geen duidelijk beeld. Misschien moet ik nog wat meer reflecteren. 😉

  • Pingback: Zo boetseert u uw personage | Tussen Droom en Daad()