Zeven onmisbare tools om te gebruiken tijdens NaNoWriMo

Een boek schrijven in een maand is een bewonderenswaardig doel, maar helaas komt dat vooral doordat minder dan de helft van de deelnemers het zullen halen. Het kost veel tijd, vergt veel van je fantasie en de kans is groot dat je de hele koffiebonenvoorraad voor de komende maanden opmaakt. Gelukkig zijn er tools die je helpen om je doel te bereiken. Vandaag laat ik je zien welke zeven ik gebruik.

1. Evernote

Installeer Evernote op je telefoon, laptop of tablet en maak een notitie aan waarin je al je ideeën voor je verhaal snel kunt opslaan. Zelf gebruik ik een notitieboekje, maar omdat Evernote je nieuwe ideeën automatisch synchroniseert met de andere apparaten waarop je het geïnstalleerd hebt, weet je zeker dat je niets verliest.

Ook kun je aan je notities in Evernote foto’s en geluidsbestanden toevoegen, ideaal wanneer je jouw idee het beste in beeld of geluid kunt vangen. Mijn hoofdpersoon heeft bijvoorbeeld besloten dat hij graag gitaar speelt en naar het conservatorium wil. Bij dat idee heb ik een foto van het conservatorium gestopt zodat ik, als ik het idee ga uitwerken, alles bij de hand heb.

2. Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek heeft alles te maken met uren van uiterste concentratie. Het idee is dat je een timer aanzet op vijfentwintig minuten en in die vijfentwintig minuten zoveel mogelijk wil bereiken. Omdat je weet dat de timer loopt, begin je met schrijven en stop je niet voor je het alarm hoort afgaan. Na die vijfentwintig minuten neem je vijf minuten pauze om daarna weer gemotiveerd aan de volgende vijfentwintig minuten te beginnen.

Als je vervolgens vier keer de Pomodoro techniek hebt toegepast, kun je een langere pauze nemen. Het helpt je om de tijd die je hebt om te schrijven effectief te gebruiken en gefocust te blijven op je verhaal. Je kunt een keukenwekker gebruiken, maar er is ook een gratis app voor Android, iPhone en iPad: It’s focus time!

Pomodoro techniek 2

3. ZenWriter

Als ik NaNoWriMo haal, heb ik het zonder twijfel te danken aan dit fantastische schrijfprogramma. Ik schreef eerder al over de voordelen van ZenWriter en ik gebruik het nog steeds iedere dag. ZenWriter is een een schrijfprogramma waarin je zonder afleiding kunt schrijven. Je kunt uit vijf verschillende achtergrondmuziekjes kiezen, de rustgevende achtergrond veranderen en schrijven zonder dat het woordenaantal te zien is.

Naast ZenWriter zijn er ook andere programma’s die veel worden gebruikt, zoals iA Writer (voor de iPad) of (het voor Windows gratis) Ommwriter. ZenWriter kost zo’n acht euro, maar dan heb je wel een ongelofelijk fijn schrijfprogramma waarin je zonder afleiding kunt schrijven onder het genot van typemachinegeluiden.

4. Scrivener

Scrivener is een schrijfprogramma zoals Zenwriter, maar heeft extra functies. Zo kun je een prikbord vullen met notities voor je verhaal, een outline maken, namen genereren (handig als je hoofdpersoon na dag zes nog steeds geen naam heeft, zoals de mijne) en je tekst overzichtelijk bewerken. Ik gebruik het zelf niet, maar dat ben ik wel van plan. Lees een recensie van Recensiekoning over Scrivener of bekijk de features van het programma.

Scrivener heeft een leuke NaNoWriMo actie: tijdens de hele maand november kun je een proefversie gebruiken om eraan gewend te raken. Als je NaNoWriMo wint, krijg je vervolgens de mogelijkheid om het programma met 50% korting aan te schaffen. Als je niet wint, kun je met de code NANOWRIMO 20% korting krijgen.

5. Dropbox

Helaas kun je niet op schrijfprogramma’s vertrouwen om je verhaal zorgvuldig en probleemloos op te slaan. Daarom heb je drie opties: je verhaal opslaan in een Word-documentje en het iedere avond naar jezelf mailen, een Google Docs aanmaken waarin je het opslaat of Dropbox gebruiken. Ik gebruik het liefst Dropbox omdat het, net zoals Evernote, op verschillende apparaten te gebruiken is en je je verhaal zo altijd bij de hand hebt.

Evernote2

6. Coffitivity

Ook over Coffitivity schreef ik al eens een enthousiaste blogpost, en ik ben er nog steeds fan van. Coffitivity is inmiddels uitgebreid met andere geluiden. Je kunt nu kiezen uit cafégeluiden in de ochtend, tijdens de lunch of het geluid van een studentencafé. Ook heb je de mogelijkheid om zelf het geluid van jouw favoriete café toe te voegen.

Uit onderzoek blijkt dat je van cafégeluiden productiever wordt, dus mocht je de zenmuziekjes van ZenWriter zat zijn, zet je gewoon Coffitivity aan.

7. Koffie

Of het echt een tool is weet ik niet, maar het is in ieder geval onmisbaar tijdens NaNoWriMo: koffie. Of, als je dat niet lust, iets anders wat je helpt om deze bizarre schrijfmaand vol te houden. Ik word ’s ochtends niet wakker zonder een kop koffie en inmiddels zit het in mijn routine: zodra ik thuis de bonen in het koffieapparaat hoor malen, weet ik dat het tijd is om te gaan schrijven.

Zoek uit wat voor jou werkt om in de juiste stemming te komen en gebruik zoveel je nodig hebt om die vijftigduizend woorden te schrijven.

Wat is voor jou onmisbaar om NaNoWriMo te halen?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.