Zeven schrijftips van een lezer

Toen ik onlangs mijn tien beste schrijftips deelde, kreeg ik meteen zeven tips van een lezer per mail. Dat zijn van die momenten waarop het bloggen zijn kracht laat zien, wanneer mensen je mailen om hun ervaring met schrijven te delen. Ik vind de zeven tips een mooie aanvulling op de tips die ik eerder noemde, dus deel ik ze graag. Hoewel ik bij sommigen een kritische kanttekening zou willen zetten, doe ik het niet. Dit zijn de zeven beste tips van een lezer, die de moeite heeft genomen ze op te schrijven en te delen. Doe ermee wat je wilt!

1. Je moet een levendige fantasie hebben.

Zonder fantasie kun je geen goede boeken schrijven.

2. Je moet goed kunnen schrijven.

Daarmee bedoel ik dat je een bepaalde gebeurtenis bij de lezer moet kunnen laten leven. Dat kan niet iedereen. Dat is een talent, dat je hebt of niet.

3. Je moet doorzettingsvermogen hebben.

Met andere woorden, je moet kunnen doorgaan zonder op te geven, uur na uur, dag na dag, week na week en maand na maand.

4. Je moet een perfectionist zijn.

Dat betekent dat je niet tevreden mag zijn met wat je geschreven hebt tot je het over en overgeschreven hebt, tot je zeker weet dat je niet beter kan.

5. Je moet veel zelfdiscipline hebben.

Je werkt alleen. Je bent bij niemand in dienst. Niemand zal je ontslaan als je niet aan het werk gaat, of je een standje geven wanneer je het erbij laat zitten.

6.  Gevoel voor humor helpt.

Het helpt een hoop als je gevoel voor humor hebt. Bij het schrijven voor volwassenen is dat niet absoluut noodzakelijk, maar voor kinderen is het essentieel.

7. Je moet bescheiden zijn.

De schrijver die zijn werk geweldig vindt krijgt moeilijkheden.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Mij helpt het juist niet om een perfectionist te zijn. Vaak gooi ik mijn teksten te snel weer neer, omdat het ‘toch niet goed genoeg is’ 😉

  • karin

    ik ben vooral benieuwd van wie deze tips zijn. ik ben het ook met sommige tips niet echt, of echt niet eens. perfectionisme kan in deze ontzettend tegenwerken. je mag best schaven maar je mag ook spelen.

    • Linda Rosalinde Markus

      Mee eens! Maar als ik er mijn opmerkingen aan toevoeg, wordt het ‘mijn ding’ in plaats van dat van de lezer die het stuurde. Ik weet niet of hij met naam genoemd wil worden, maar hij heeft nooit meer gereageerd op de mail die ik terug stuurde, helaas. Veel meer dan zijn voornaam ben ik niet te weten gekomen.