Zo creëer je overtuigende personages voor jouw verhaal

We hebben allemaal een innerlijk personage. Wie en wat we zijn, een combinatie die ervoor zorgt dat ons leven verschilt van dat van anderen. Ook in verhalen zijn personages belangrijk. Elke schrijver wil karakters die goed overkomen en niet teveel op elkaar lijken, maar dat blijkt toch bijzonder moeilijk.

Editor’s note: dit is een gastblog van Erik van Asselt

[heading margin_top=”14″]Observeer je moeder en schrijf alles op[/heading]

Want waar haal je als schrijver de inspiratie vandaan om mensen te beschrijven die totaal anders zijn dan jij? En hoe zorg je ervoor dat al deze personages een eigen stem hebben? Hoe passen zij in jouw verhaal? Kortom: hoe roep je je een personage op?

Laten we beginnen bij de basis. Zoek in je eigen omgeving naar personen die je aanspreken, bijvoorbeeld je moeder. Schrijf vervolgens op welke kenmerken haar het beste omschrijven, wat bij haar past. En stel jezelf vragen: op welke manier verschilt zij van andere vrouwen? Wat maakt haar uniek? Heeft ze stopwoordjes? Zijn er zinnen die ze vaak gebruikt? Schrijf alles op.

Gefeliciteerd, daar heb je een personage. Je wilt natuurlijk niet dat alle karakters op je moeder lijken, dus laten we dan doorgaan met de volgende stap. Op naar buiten. Een supermarkt, het openbaar vervoer of een rumoerige koffietent waar veel studenten komen ‘studeren’. Ga daar zitten en neem je schrijfblok, je laptop of je smartphone mee. Kijk om je heen en kies wat mensen uit. Stel nu dezelfde vragen als eerder.

[heading margin_top=”14″]Merk details op om je karakter te versterken[/heading]

Wat maakt hem of haar uniek? Bekijk de personen goed en zodat je zoveel mogelijk details opmerkt. Neem bijvoorbeeld de man met zijn grote bos bloemen in de trein. Hij draagt een trouwring, probeert enkele malen iemand te bellen, maar er wordt niet opgenomen. Moet hij iets goed maken? Hij draagt een duur pak, maar zijn schoenen zijn bijzonder versleten. Zijn haar is warrig en zijn vingernagels zijn te lang. Wie is hij?

Ja, ik vraag inderdaad aan je om Sherlock Holmes te spelen, maar dat is niet alles. Verzin nu zijn manier van doen, zijn stopwoordjes en andere kenmerken. Wat valt op? Je hoeft hem niet te kennen om dit te kunnen invullen. Geef hem zelf een persona. Kijk nu eens op je vel papier of scherm. Daar staat een karakter. Iemand die je kan laten leven in de wereld die jij hebt verzonnen.

Een personage heeft een eigen stem, zijn of haar eigen manier van denken en bijzondere kenmerken. Dus om een personage te kunnen maken moet je in staat zijn willekeurige mensen overtuigend op papier te zetten. Dit is je basis, want een karakter ontwikkelt zich natuurlijk binnen het verhaal.

Maar dat is een les voor een volgende keer.

Foto door: Maurice Koop

Gepubliceerd door

Erik van Asselt

Erik van Asselt is technisch schrijver van beroep en al meer dan tien jaar aspirant schrijver. Af en toe publiceert hij op zijn website FanFrog.nl. Daarnaast schrijft hij gastblogs.