Zodra je boeiende gebruiksaanwijzingen kunt schrijven, weet je dat je goed bent

Het beste televisiemoment van de afgelopen week was ongetwijfeld Kees van Kooten die bij De Wereld Draait Door zijn persoonlijk gebruiksaanwijzing voor het eten van bonbons voordroeg. Terwijl hij het voorlas, vroeg ik me af waarom gebruiksaanwijzingen nog niet eerder op die manier geschreven zijn. Het zou er zomaar voor kunnen zorgen dat ze ineens wel gelezen worden voor ze in de prullenbak verdwijnen.

Hoewel half Nederland het fragment volgens mij al gezien heeft, wilde ik het jullie toch niet onthouden. Kees van Kooten bewees vroeger met zijn eigen televisieprogramma al hilarisch te zijn en gaat daar gewoon mee door tijdens al zijn optredens bij De Wereld Draait Door. Dit fragment vormt daarop geen uitzondering. Daarnaast biedt het een volgende uitdaging voor jonge schrijvers om zelf net zulke boeiende gebruiksaanwijzingen te schrijven.

Er zijn er genoeg te bedenken. Denk alleen al aan de manier waarop je tante tijdens een verjaardag gretig een moorkop uit de doos haalt om vervolgens minutenlang met het vorkje doelloos in de slagroom te prikken, twijfelend over de manier waarop ze het enorme ding zal aanbreken. Of de tompoezen die de supermarkten bevolken maar iedereen in gênante situaties brengen zodra ze proberen ze op te eten.

Mocht je de uitdaging aangaan en zelf een hilarische gebruiksaanwijzing schrijven of voorwerpen bedenken waar zo’n gebruiksaanwijzing voor nodig is, deel het dan vooral in de reacties. Na het optreden van Kees van Kooten kan ik niet wachten om er meer te horen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.