Acht zomerse boeken voor op vakantie

We hebben het altijd druk, maar op vakantie kunnen we daar even aan ontsnappen. Één van de betere manieren om dat te doen, is met een interessant boek op een strandbedje. Je hebt dan eindelijk tijd om de boeken te lezen die het hele jaar al om je aandacht vechten. Maar welke boeken neem je mee? Op vakantie heb je meestal geen zin in verhalen waarin je favoriete personage sterft, maar óók niet alleen feel good romans. Hieronder een zomerse leeslijst.

Nu ik een e-reader heb (verrast? Lees hier over mijn eerste ervaring met digitaal lezen) hoef ik niet te twijfelen over het aantal boeken dat ik meeneem op vakantie. Hoewel acht boeken lezen in een paar weken wellicht wat optimistisch is, zet ik ze er allemaal op. Een mix van luchtige, Engelstalige, spannende en meer inhoudelijke boeken; kom maar hier met dat strandbedje.

1. We zullen niet te pletter slaan van Nina PolakNinaPolak

Ik smul van de stukken die Nina Polak voor journalistiek medium De Correspondent schrijft, dus het lezen van haar debuut kan niet uitblijven. Ik verwacht dat het een boek is dat je meevoert, verrast en soms verward. Een boek dat niet draait om het plot maar om de personages, ik ben benieuwd of het mijn aandacht op een zonnig strand weet vast te houden.

”We zullen niet te pletter slaan beschrijft de sociale en seksuele verwarring van goedbedoelende maar onhandige mensen die weten wat ze willen worden, vader, vrouw, held, geliefde, maar de juiste weg niet zien. Het is een warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen.”

2. Verslingerd van Lisette JonkmanVerslingerd

Lisette Jonkman is zonder twijfel de grappigste Nederlandse schrijfster. Haar genre is chicklit, maar zonder de clichés en ‘ik weet al hoe het afloopt’-gedachtes. En met een heerlijke dosis humor. Hoewel ik chicklits normaal links laat liggen, maak ik voor Lisettes boeken graag een uitzondering. Verslingerd is het vervolg op het hilarische Verkikkerd en volgens mij een echt zomerboek.

”Lucys relatie met Kikker staat onder druk, omdat hij een duet gaat opnemen met de beroemde zangeres Laura. Ondertussen kampt Lucy met een lichte social media-verslaving. Om de chaos compleet te maken vragen haar vrienden en familie ook nog aandacht. Het wordt hoog tijd om prioriteiten te stellen. Wat is nu eigenlijk écht belangrijk in het leven?”

3. The Circle van Dave Eggers9200000021932973-195x300

Dit is zo’n boek dat je of fantastisch of heel slecht vindt, als ik de recensies ervan bekijk. Met alle privacyschandalen om ons heen is wordt het langzaamaan boek met de reputatie van George Orwell: je moet het gelezen hebben, omdat het iets zegt over deze tijd en de toekomst. Ik ben benieuwd of het die reputatie waarmaakt.

”Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Alle gegevens szijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.”

4. Cirkels zijn alleen mooi als ze rond zijn van Yuki Kempees 9200000022070881-187x300

Een luchtig boek over een twintiger die zijn leven vult met vrouwen en festivals, maar ondertussen met zichzelf in de knoop zit. Dat is wat ik van dit boek verwacht na alles wat ik erover gehoord heb. Ook dit lijkt me een prima zomerboek, ik ben benieuwd of het hele boek net zo goed is als de voorpublicaties die er online van te vinden zijn.

Yuki leidt het perfecte leven. Veel feest. Veel drank. Veel vrouwen. Tenminste, het lijkt perfect. Het gevaar van het beminnen van zo veel verschillende vrouwen is dat je de ideale vrouw gaat samenstellen uit alle individuen. Yuki’s zoektocht naar liefde, gevoed door een onstilbaar verlangen, eindigt zo altijd in eenzaamheid.”

5. Geachte heer M. van Herman Koch9200000021924414

De nieuwste Herman Koch lijkt me ook een prima boek voor op vakantie. Een mysterieuze verdwijning, een aftakelende schrijver en een wraakzuchtige buurman. Ook het schrijverswereldje zelf wordt door Koch op de hak genomen. De één noemt het een spannend boek, de ander vindt het saai en niet om door te komen. Het boek is groots aangekondigd en gepresenteerd, nu wil ik erachter komen of de inhoud net zo groots is.

”Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Door de bestseller lijkt hun lot voor eeuwig met elkaar te zijn verbonden. Geachte heer M. is een roman over jaloezie en afgunst, vriendschap en liefde.”

6. Dept. of Speculation van Jenny Offhill9200000021934434

Ik hou ervan om tijdens vakanties boeken in het Engels te lezen. Op de een of andere manier geeft boeken lezen in een andere taal me het idee dat ik echt op vakantie ben. Mijn Engelse docent op de middelbare school raadde me de boeken van Lee Child aan en sindsdien probeer ik elk jaar minstens één Engels boek te lezen. Als je wil weten waarom per se dit boek, lees dan even het stuk dat Lynn Berger erover schreef op De Correspondent:

7. De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown 9200000010046942

Wat het ook goed doet op vakantie is een psychologisch boek. In het dagelijkse leven heb je geen tijd voor zweverige uitspraken of mensen die je vertellen hoe je moet leven, op vakantie kun je daar meestal beter tegen. Een psychologisch boek waar ik veel goeds over heb gehoord is De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. Omdat bijna iedereen in meer of mindere mate perfectionistisch is, denk ik dat iedereen wel iets uit dit boek kan halen.

”Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Het is moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?”

8. De consequenties van Niña Weijers9200000021268243

Alles wat ik over dit boek gehoord heb is positief. Volgens mij is dit een meeslepend boek dat niet echt luchtig is, maar wel heel erg over deze tijd gaat. Iedereen wil iets van je en andersom wil jij ook iets van de mensen om je heen. Hoe ga je daarmee om? Tegelijkertijd verwacht ik dat het boek me meeneemt in de kunstwereld.

”Minnie Panis is een gevierde jonge kunstenares. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu’s. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen?”

Het zijn niet allemaal luchtige, zomerse boeken of pageturners die het normaal gesproken goed doen op het strand, maar wel boeken waarvan ik denk dat je jezelf erin kunt verliezen. Boeken waar je iets uithaalt, waar je misschien iets langer over na kunt denken (op vakantie heb je daar in ieder geval de tijd voor). Enne, dat het niet allemaal pageturners zijn is alleen maar goed. Dan zijn de mensen met wie je op vakantie bent blij dat je het boek af en toe kunt wegleggen.

Wat zijn jouw aanraders voor op vakantie?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Sanne (mompelendmusje)

  Leuk die tips! Heb er meteen een paar genoteerd voor het vakantielijstje. Ik heb zelf vorige week in de Ardennen ook 2 aanraders gelezen:

  1. Het Rosie Project van Graeme Simsion. Over een man met Asperger die op zoek gaat naar een vrouw. Een grappig, luchtig, feel good boek. Aantal keer hardop gelachen om de geweldige hoofdpersoon die je weer aan het denken zet over sociale interacties en omgangsvormen. Beetje zoals Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Einde vond ik een beetje te “alles komt goed”. Maar fijn boek om de vakantie mee te beginnen.

  2. Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Hier had ik al veel goeds over gehoord en er is geen positief woord teveel over gezegd. Super spannend. De eerste 10 pagina’s worden al tig spannende verhaallijnen uitgezet die ook allemaal weer in de loop van het boek aan elkaar geknoopt worden. Je reist de hele wereld over. Geschreven door een scenarioschrijver en daardoor erg beeldend. Beetje Homeland-achtige sfeer. Het waren ca. 750 pagina’s die ik in krap 3 dagen verslonden heb.

 • karin

  poeh, de cirkel was een crime om doorheen te komen. wat een oppervlakkig geschreven boek. geen enkele binding met personen. ik worstelde me er doorheen. benieuwd wat je ervan vindt als je het uit hebt.

 • Pingback: Blogleesvoer #9 | SYLVIA KUIJSTEN()